dinsdag 17 augustus 2010

Wapens voor Bangkok,Islamabad,Rabat,Riyad,Sanaa......


Zojuist kreeg ik de email-nieuwsbrief van de Campagne tegen Wapenhandel weer binnen. In nog geen A-4 op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen. Hieronder een stukje uit de tekst.

Opvallend vind ik dat het doel van de organisatie is veranderd sinds ik er weg ben. Van een strikte toepassing van de wapenexportrichtlijnen, is men nu gericht op het zoveel mogelijk beperken van de wapenhandel.

“Deze maand maakte de overheid het overzicht openbaar van de verstrekte wapenexportvergunningen in 2009. Wederom is een recordwaarde aan vergunningen afgegeven: meer dan 1,5 miljard - tegenover vorig jaar 1,26 miljard euro. Verreweg de grootste vergunning was voor de uitvoer van drie fregatten voor de marine van Marokko: 555 miljoen euro. Verder vallen op: afgestoten F-16's voor Jordanië, patrouilleschepen voor Nigeria, militaire communicatie voor Pakistan, marine apparatuur voor Thailand, landmacht radar voor Saoedi-Arabië en rollend materieel voor het leger van Jemen. Later dit jaar publiceren we op basis van dit overheidsoverzicht onze jaarlijkse kritische wapenexportanalyse.”

Zelf keek ik gisteren naar de leveringen in het laatste halfjaar van 2009 aan Thailand. Dat is een spanningsgebied bij uitstek. Veel leveringen hebben niets met de huidige situatie in Bangkok vandoen. Het zijn leveringen van wapens voor oorlog, zoals:

- Commando, controle en computer (C3) console, ruim 15 miljoen euro (7 juli);
- Delen van luchtafweerradarsystemen, ongeveer 150.000 euro (31 juli);
- Delen F-16 gevechtsvliegtuigen, 185.200 euro (10 augustus);
- Delen voor radar- en C3-systemen, bijna 350.000 euro (3 september);
- Delen elektro optische vuurleidingssystemen, ruim 155.000 euro (16 november); en
- Delen militaire transporthelikopters, 300.000 euro (17 december).

Alleen de laatste levering kan direct verband houden met de spanningen in de hoofdstad. Als soldaten snel per helikopter worden ingezet. De beoordeling of zo'n leverantie al dan niet gewenst is in het kader van het wapenexportbeleid valt bij mij negatief uit.

De Campagne schrijft ook: “De email-nieuwsbrief van de Campagne tegen Wapenhandel verschijnt vier keer per jaar. Aanmelden en afmelden kan via info@stopwapenhandel.org, o.v.v. ‘nieuwe abo nieuwsbrief’ of ‘einde abo nieuwsbrief’. Ken je mensen in je omgeving voor wie deze email nieuwsbrief interessant kan zijn, stuur hem dan door!”

FF doen. Het is maar vier keer per jaar een kort en overzichtelijk mailtje.