vrijdag 14 januari 2011


Een jongen rolt, als John Wayne in zijn jonge jaren, door een klein huisje. Hij doet voor hoe hij de familie zal beschermen tegen aanvallers. Hier in Nederland zou het een spel zijn, in de Dem. Rep. Congo - waar het beeld is gemaakt - is het bittere ernst.

Er zijn meer van dit soort beelden in de film Dealing and Wheeling die duidelijk maken dat kleine wapens onmisbaar zijn in gebieden waar veiligheid niet bestaat. De film richt zich tegen ongebreidelde wapenexport, maar komt niet met oppervlakkige morele verontwaardiging en makkelijke antwoorden.

De film bestaat uit veel losse eindjes op verschillende continenten en een aantal zaken die wat verder worden uitgewerkt. De speurtocht naar een versie van het wapen waarmee Theo van Gogh is vermoord eindigt in een kantoor van de ontwikkelings organisatie van de VN (UNDP) waar we horen hoe een klein partijtje van deze HS 2000 verdween en werd gebruikt bij moorden in het criminele circuit en bij moorden op politici en de Nederlandse filmer.

Verder gaat de film in op de slechte controle op wapens in de Balkan. Duidelijk wordt dat deze wapens overal terecht komen en dat zijn niet altijd de bestemmingen die opgegeven worden. De makers konden in een loods ongehinderd de ordners filmen en voorlezen met de administratie van de handel in de opgeslagen wapens, zonder dat iemand de tijd heeft erop te letten. Dit is aan de ene kant mooi voor de makers aan de andere kant een voorbeeld van hoe belabberd het met de controle op dit wapendepot is gesteld.

Er zit ook een impliciete kritiek in de film op het genieten van het schieten met wapens. Het doet een groot deel van de 75.000 sportschutters in Nederland onrecht door ze af te schilderen als een soort jongensachtige wapenfetisjisten. Er is nog wel meer van die makkelijke kritiek. Slapende of zich vervelende diplomaten filmen tijdens een vergadering van de Verenigde Naties betekent niets en voegt niets toe. Na een aantal uren toesprakenbeluisteren valt bijna ieder normaal mens in slaap, en dat heeft hiet perse met desinteresse te maken.

Toch is de film het waard om te bekijken. Er zitten hele mooie losse flarden in en duidelijk wordt dat voor oorlogen ver weg wij hier, door de slechte controle, mede verantwoordelijk zijn.

Andere films over wapenhandel(aars)
Lord of War
Dealing and wheeling in small arms
Darwins Nightmare
Bowling for Columbine
Blood diamant