woensdag 12 januari 2011

Het parlement van Rabat

"all this happened in the Parliament under silence"

Het Arabischtalige weekblad 'Nichane' over de verdubbeling van het defensiebudget voor 2009 van Marokko, zie ‘Morocco doubles military budget’, Afrol News, 9 December 2008.

Het parlement in Rabat heeft toestemming gegeven voor een defensiebudget van in totaal 34,526 miljard dirham (3,11 miljard euro). Volgens de 'Nichane' staat dit voor 16% van Marokko’s overheidsbudget. “Vier jaar geleden was het defensiebudget niet meer dan 12 miljard dirham," aldus het weekblad.

Volgens Nichane maakt de verdubbeling “het mogelijk om aankopen te regelen van geavanceerde wapens om de regionale machtsverhouding met Algerije gelijk te trekken.” Buurland Algerije wordt in Marokko gezien als aartsrivaal en verantwoordelijk gehouden voor het falen van Marokko bij het verkrijgen van erkenning dat de bezetting van de Westelijke Sahara rechtmatig is.
Voor Nederland komt het prachtig uit. Dat gaat een boel geld verdienen aan wapenverkopen aan Marokko. Zie hier. Je moet je afvragen of dit past gezien het Nederlandse spanningsgebiedencriterium en of samenwerking met een verlichte dictatuur moet mogen. De wapenverkopen roepen ook de vraag op of het moreel juist is om te profiteren van dit soort ontwikkelingen in een land waar ongeveer een vijfde van de bevolking geen toegang heeft tot schoondrinkwater (vergelijkbaar met Birma!) en een op de tien mensen het moet doen met minder dan een dollar per dag.

UNDP HDR 2007-2008