donderdag 13 januari 2011

Laat de wapens maar komen

Het gaat goed met Irak. De Amerikaanse troepen gaan het land geleidelijk verlaten. Daar voor in de plaats komen dan wel Amerikaanse wapens1. Tot nu toe heeft Irak al voor 1 ½ miljard euro aan militaire hulp, voertuigen, vliegtuigonderdelen, kleine wapens, uniformen en training gekocht. Zo weet een kolonel Kimberly Ennderle van het Amerikaanse leger te melden.2

Irak gaat dit jaar nog Amerikaanse wapens ter waarde van 3 ½ miljard dollar kopen. (Bronnen spreken zelfs over verkopen ter waarde van 9 miljard in 2009). Dit versterkt de relaties tussen de VS en Irak op lange termijn, aldus Kimberly. De Minister van Defensie van Irak, Abdel Kader Jassem Mohammed, stemt daarmee in “Wij wensen voor ons leger Amerikaanse wapens, omdat die als de beste in de wereld worden gezien.”2

Dat is stoere taal. De wapens worden onder andere geleverd door Defense Solutions Holding Inc.3 Zij hakken wel vaker met dat bijltje.4 Niet zonder succes. Het bedrijf heeft dan ook niet de minsten op de loonlijst, zoals voormalig generaal McCaffrey en voormalig Congreslid voor de Republikeinen Curt Weldon. Solutions koopt voor Irak tanks in Rusland bij Rosoboronexport. Dit bedrijf staat op de zwarte lijst van de Amerikaanse overheid. (Handig zo’n privaat bedrijfje dat de kolen uit het vuur haalt voor de regering van Obama.) De tanks kleden ze uit en voorzien ze van digitale, thermische en laser techniek. Zo kost een nieuwe tank geen 10 à 50 miljoen, maar slecht 3 miljoen per stuk.5 Zo kan Irak er 2.000 aanschaffen.

De ironie kent geen grenzen, omdat de T-72 lichter is dan de Amerikaanse Abrahams, zal hij ook minder schade toebrengen aan wegen, bruggen en dammen. Dit verkondigen deskundigen met droge ogen.6 De voormalige gepensioneerde kolonel van het Amerikaanse leger, Timothy D. Ringgold Watsinaname heeft ook gevoel voor drama: “Het is een kans die maar een keer in je leven voorbij komt om een verse democratie en nieuwe bongenoot van de Verenigde Staten te kunnen helpen bij de opbouw.”7 Het lijkt een grote grap.

Maar betekent de grootschalige wapenleverantie ook dat het goed gaat met de Iraakse economie? Nee, dat niet. Het overheidsbudget is al twee keer naar beneden bijgesteld. Niet een beetje, maar fors van 80 miljard naar 62 miljard dollar. Goed dat er niet nog meer wegen en bruggen kapot gereden worden. Dat wel.

Noten:
1) Iraq Plans To Buy 2,000 Tanks, U.S. Firm Would Rebuild East European T-72s, Defense News 12/1/9
2) Iraq to Spend $5 Billion on U.S. Weapons, Defense News 14/2/9
3) http://www.ds-pa.com/
4) http://blog.wired.com/defense/cash_rules_everything_around_me/index.html
5) http://www.outcasttrader.com/tag/dfsh/&usg/
6) “We Build Armies”, Defense Solutions Holding, Inc, 5/2/9, van Defense-aerospace.com
7) idem