zaterdag 8 januari 2011

Nederland koopt Israelische wapensystemen

Dutch Order HQ Training

Elbit Systems will supply to the Royal Netherlands Army a simulation system designed for training personnel in battalion- and brigadesized headquarters.

The value of the contract for the new system was not disclosed. It will be supplied next year.

The Israeli company said the HQ training system provides users with instructions for a variety of fighting scenarios — both low- and highintensity conflicts — and for nonmilitary settings. The simulation takes place within an operational headquarters and is connected to command, control and communication systems.

Weekblad DefenseNews, 6 december 2010


In 2007 schreef Minister Verhagen aan de Tweede Kamer over het "restrictieve Nederlandse wapenexportbeleid jegens Israël". Het ging destijds om een levering van raketten aan de Israelische strijdkrachten. Op die strenge interpretatie van de wapenexportrichtlijnen valt het een ander af te dingen, maar het klopt dat er slechts sporadisch toestemming wordt gegeven voor directe wapenlevereranties aan Israël.

Het is dan ook bijzonder inconsistent dat er wel gekocht wordt bij een Israelische wapenfrabrikant als Elbit. Het versterkt de Israelische defensie-industrie en ondergraaft daarmee het restrictieve wapenexportbeleid. Immers als Israël zelf zijn wapens kan produceren dan hebben restricties veel minder zin.