vrijdag 14 januari 2011

Op zoek naar een baantje? Bel 040-80 80 007

Het is moeilijk voorstelbaar dat dit echt is. Kort geleden werd een club - Global Security Providers - van de Militaire Veligheids- en Inlichtingendienst (MIVD) opgeheven wegens interne ruzies over geld. Bron Bron2 Maar in dit artikel gaat het over een andere organisatie: de Private Security Forces Ltd.

Hier lijkt het bijna om een onderzoek te gaan wie in Nederland en Engeland (want ook daar is een nummer bereikbaar) bereid is om schietend door het leven te gaan, want daarmee adverteert de Private Security Forces Ltd. (PSF) zijn aantrekkelijkheid: “Op 26 april 2009 raakte de meest recente actie bekend van Private Security Contractors. Een Italiaans cruiseschip met 1.500 mensen aan boord werd voor de kust van Somalië bedreigd door piraten. De door PSF getrainde, Israëlische veiligheidsmensen openden het vuur en wisten doelgericht een aanslag te voorkomen.” Bron Het is dus gewoon echt.

Er is een goede band tussen PSF en Israël, want: “PSF organiseert twee soorten opleidingen, beide toegankelijk voor mannen en vrouwen. De eerste wordt gegeven in Israël - het enige land waar met echte munitie mag getraind worden. Ook de lesgevers behoren tot de elite: ze zijn afkomstig uit de top van het Israëlisch leger en maken deel uit van de elitaire IDF units, vergelijkbaar met de Britse SAS en de Amerikaanse Delta Force. Allemaal volbrachten ze missies voor de Sjin Bet. De prijs van deze opleiding, die drie weken duurt, begint vanaf 5.000 euro.” Bron

Maar een opleiding in Nederland kan ook. Voor: “People who are not able to travel abroad can enroll in our second, European training program. This is a mobile instruction program that will be organized in various European countries such as the Netherlands. In this way, we will come to the recruits ourselves. Because of the shorter distance, prices drop considerably. In the Netherlands for example, you can already sign up for €2,800. After finishing our instruction program successfully, the most promising recruits will be selected and deployed in several international situations. The remaining recruits will find a position within weeks.” Verwacht salaris? 200 tot 1.000 Amerikaanse dollar per dag is geen uitzondering, zegt PSF. Bron

Het bedrijf is gevestigd op de Seychellen. Dat klinkt in dit verband toch wat louche, maar kan bereikt worden in Eindhoven. Of dit binnen de Nederlandse wet zomaar kan? Ik weet het niet. Maar het lijkt me niet zo lekker loslopende Nederlanders met dit soort skills.

Martin Broek

Eerder schreef ik: Capitalism Everywhere over private militaire bedrijven en Eimert Middelkoop’s visie daarop.