woensdag 12 januari 2011

Weer wapenhandel met Indonesië?


De scheepswerf de Schelde gaat Indonesië helpen bij de bouw van een nieuwe reeks korvetten. Het nieuws staat in een bericht van een paar regels. Maar is daarom niet minder belangrijk.

Volgens het bericht zal het gaan om een serie van 24 oorlogsschepen. Het is een vervolg op de bouw van vier korvetten voor Jakarta in Vlissingen, waarvan de levering bijna afgerond is. “Het streven is nu om de bouw over te dragen aan een staatswerf in Surabaya,” aldus Schelde directeur Van Ameijden.

Enig voorbehoud moet er wel bij het nieuws gemaakt worden. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat van de huidige vier schepen er twee bij PT Pal, de staatswerf in kwestie, gebouwd zouden worden. Dat is niet doorgegaan. Ten tweede herinnert het grote aantal aan een wens uit de jaren tachtig. Ook daar is weinig van terecht gekomen.
Mocht het wel doorgaan dan is het een zeer grote levering.

Niet alleen De Schelde zal dan zijn voordeel doen met de wapenleverantie, maar ook Thales Nederland. Per schip zal zeker voor ruim tien miljoen euro aan vuurleiding, commando- en radar apparatuur van het Hengelose bedrijf worden geplaatst . Dat bleek ook bij eerdere gebouwde schepen (van de Dagger, Singa en Todak-klasse, zie tabel: Indonesische marineschepen met Nederlandse wapentechnologie, p. 20). Blijkbaar heeft PT Pal hierbij goede ervaringen opgedaan met de Nederlandse wapenleveranciers.

Onlangs werd het Nederlandse budget voor exportkrediet financiering gericht op Indonesië met een aantal kunstgrepen fors uitgebreid. Met dit middel, voor overheidssteun aan bedijven die op de markt geen krediet kunnen krijgen, kon Thales militaire apparatuur leveren om de genoemde vier korvetten op te waarderen tot oorlogsschepen die hun mannetje staan in een internationaal maritiem conflict.

Het is niet voor niets dat Indonesië een bevoorrechte positie heeft in het Nederlandse wapenexportpromotiebeleid. Indonesië was tot voor kort de enige buitenlandse afnemer van grotere Nederlandse marineschepen (Marokko is daar bij gekomen). Marineschepen behoren tot de duurste wapentypen die bestaan. Ga er daarom maar vanuit dat het masseren van de Indonesische politiek al begonnen is. Mogelijk moet in dit licht ook de uitbreiding van het financieringspakket voor exporten naar Indonesië gezien worden.

Nederland handhaaft zich met dit soort leveringen gemakkelijk bij de grootste tien wapenverkopers in de wereld, met een aandeel van 3% van de wereldhandel in grote wapensystemen. Alleen Rusland, de VS, Frankrijk, Duitsland en the UK doen het meestal 'beter'. In 2007 nam Nederland een vijfde plaats in na: de VS, Rusland, Duitsland en Frankrijk, maar voor het Verenigd Koningkrijk.