vrijdag 14 januari 2011

Zeilen op een wapenwedloop in Zuid-Amerika


Diplomatie is een kunst. Klippen omzeilen is er een essentieel onderdeel van. Vorige week werd in Chili gevierd dat een nieuw marineschip aan de vloot werd toegevoegd. De minister van Defensie van Chili, Vivianne Blanklot, had de moeilijke taak om verhalen dat Chili met zijn grootschalige wapenaankopen de wapenwedloop in Zuid-Amerika zou versterken te ontzenuwen.

“Met Argentinië onderhouden we een open dialoog, en ze weten precies wat wij [aan wapens] hebben en wat we kopen. Zij zijn een soortgelijk wapenaankoopprogramma begonnen, net als bij ons vervangen ze hun wapens.” Zo dat is mooi gezegd, je hoort het de Minister denken. De grootschalige wapenaankopen hebben helemaal niets met een wapenwedloop te maken, maar zijn slechts onderdeel van het traject om de krijgsmacht up-to-date te brengen.

Maar dan ligt er nog een probleem, want het grensconflict met Argentinië bestaat wel, maar dat met Peru is veel belangrijker. Peru zegt openlijk dat het meer wapens nodig heeft om zich eventueel tegen buurland Chili te kunnen verdedigen. Daar worden geen rotsen omzeild, maar klip en klaar duidelijk gemaakt waarom nieuwe en dure wapens worden aangekocht.

Wederom Blanklot. “Met Peru en alle andere buren willen we dat niveau van vertrouwen ook bereiken.” Hier ligt het probleem want Peru zegt dat het buurland Chili en zijn vele wapenaankopen niet vertrouwt. Blanklot lijkt schipbreuk te gaan leiden, maar vervolgt: “Ik geloof dat ook met betrekking tot Peru belangrijke stappen ( de zogenaamde bi-laterale 2+2 bijeenkomsten) zijn gezet naar mee vertrouwen.” Maar dat kan toch niet verhullen dat sinds november 2005 de verhoudingen tussen beide landen zijn verhard en van groter vertrouwen is allerminst sprake.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat grensconflicten het vaakst aanleidingzijn voor het uitbreken van gewapende conflicten (zie: What do we know about War, (Rowman & Littlefield Publisher: Lanham, 2000) nauw gelieerd aan de Correlates of War project.) Toch weet Nederland een slaatje te slaan uit de Zuidamerikaanse wapenwedloop, die geen wedloop mag heten. Zie hier voor meer informatie over de Nederlandse leveringen.

Bron citaten: Chileens Ministerie van Defensie; 26 oktober 2006, web-posted Oct. 30, 2006 en vertaald door Defence & Aerospace.