donderdag 3 februari 2011

Nederlanders in War on Terror….in Afrika

Nederland stuurt niet alleen politietrainers naar Afghanistan maar ook militaire trainers naar Afrika, meldt het gerenommeerde defensietijdschrift Jane’s Defence Weekly. De missie bestrijkt een gebied groter dan West-Europa. Ze vindt plaats in onder meer Algerije, Tsjaad en Senegal. De training is gericht op het bestrijden van illegale wapenhandel, smokkel en mensenhandel aldus Jane’s. Maar als er zoveel moois genoemd wordt, is enige scepsis geboden.

De oefeningen hebben de naam Flintlock. Flintlock is ook de term voor een ontstekingsmechanisme voor handvuurwapens. Niet precies de naam die je kiest bij het aanpakken van illegale vuurwapenhandel. Dat blijkt het ook niet te zijn. Het gaat om een activiteit in het kader van de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme (Operation Enduring Freedom, OEF).

Het is een oefening en een operatie die wordt opgezet en gecoördineerd door het Amerikaanse Special Forces Commando voor Afrika (JSOTF-TS). Het gaat niet om een opleidingsmissie, maar om een multinationale militaire activiteit. Al in 2005 trainden 700 Amerikaanse Special Forces onder de naam Flintlock 2100 slecht bewapende soldaten uit negen Noord en West Afrikaanse landen. Nederland is vanaf die tijd betrokken. Er is een Multinationaal Coördinatie Centrum (MCC) opgezet om de contraterrorisme activiteiten in Mali, Mauritanië, Senegal en Tsjaad te stroomlijnen, aldus de Amerikaanse luitenant kolonel John Williamson die de oefeningen organiseert. Desgevraagd bevestigt het ministerie van Defensie dat enkele tientallen Nederlandse mariniers en commando’s van half januari tot half maart in Senegal, Tsjaad en Burkina Faso oefenen. Met de special forces uit die landen en met die uit een aantal andere Europese en Afrikaanse landen. Welke andere landen deelnemen wil Defensie niet zeggen: “Niet elk land wil zichzelf bekendmaken.”

Vorig jaar interviewde de Defensiekrant vier Nederlandse militairen die deel hadden genomen aan Flintlock: Emiel van de landmacht, Rob van de mariniers en de commando’s Eric en Tom. Achternamen laat men liever achterwege in deze kringen. Ze zouden zo weer gaan. Rob over Senegal: “Je kunt van de kust zestig kilometer het land in, dwars door de mangroven. Fantastisch!” Het grootste mangrove bos van Senegal ligt in de Casamance waar toevallig een kleine gewapende onafhankelijkheidsbeweging actief is. In december van het afgelopen jaar werd er nog hevig gevochten, waarbij zeven Senegalese militairen omkwamen. De Nederlandse training zal het Senegalese leger daarom niet slecht uitkomen.

Generaal-majoor Tom Middendorp ging vorig jaar poolshoogte nemen en kwam eveneens enthousiast terug. “Het bijzondere aan deze formule is dat je niet alleen Afrikaanse troepen oefent, maar ook crosstraining doet met de deelnemende landen onder zware omstandigheden. Veel vliegen in een klap. Voorheen stuurden we alleen observers, nu hebben we met meer troepen meegedaan. Dat is voor herhaling vatbaar, lijkt me,” tekende de Defensiekrant uit de mond van de generaal op. Een half jaar later is het zover.

Voor de Verenigde Staten is Flintlock een operatie in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Williams is blij met de Nederlandse bijdrage. Hij zegt in een persverklaring van JSOTF-TS: “(…) de groeiende deelname van onze Europese SOF-partners [Special Operation Forces] zoals die uit Duitsland, Nederland en Spanje in tactische training en MCC activiteiten onderstreept het belang van onze wens om tot een internationale aanpak te komen van grensoverschrijdende terroristische dreigingen.”

Het gaat voor Nederland om een oefening waarin Special Forces (SF) troepen trainen en getraind worden. Niet om deelname aan een operatie, zo stelt het ministerie van Defensie nadrukkelijk. Maar Nederland is op meer fronten betrokken bij Operation Enduring freedom dan alleen in Afghanistan. Door alle aandacht voor de missie in Kunduz zou dat bijna aan de aandacht ontsnappen.

Geschreven als: Gastbijdrage op Saragasso

Bronnen:
* Zapatero ofrece a EE UU aumentar su presencia militar en España, Ignacio Cembrero, El Pais, Madrid 7 december 2010.
* Training in Trans-Sahara Africa, Max R. Blumenfeld, JSOTF-TS Public Affairs, GAO, Mali, Dec 13, 2010.
* Flintlock 2010 traint Afrikaanse troepen in Special Forces-operaties, Defensiekrant nr. 26, 8 juli 2010.
* Spain joins anti-insurgency exercises, Jane's Defence Weekly, 2 februari 2011.

Een vervolg: http://carlijnbult.blogspot.com/
Op dit blog het verslag van een zoektocht naar Flintlock:


8 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Ja hoor, veel vliegen in een klap, onze jongens kunnen trainen, onze wapenindustrie draait, we blijven invloed houden en onze vissers vissen de zee voor Senegal als tegenprestatie leeg.
Maar heeft iemand de inwoners wat gevraagd????

Jan de Stripman zei

En daar lees je dan weer niets over in de krant...

martin zei

Antoinette bedankt en Stripman de krant - en dan nog niet eens de eerste de beste - vond dit te specifiek.

Anoniem zei

Waarom weten wij dat niet?

martin zei

Paco ik schreef het al in reactie op de Stripman.

Het kan nog gekker. Daarnet kreeg ik een Google melding binnen over een van de grootste wapenexporten van Nederland, die naar Marokko. Ik zoek daarop een jaar in de Nederlandse kranten voor meer informatie en vind niets. Het zou in ieder ander land onbestaanbaar zijn.

Hier vindt men dat te specifiek om er wat vaker aandacht aan te besteden. Over de levering aan Marokko twitterde ik daarnet.
http://twitter.com/#!/martinbroek/status/34198994519326720
Ik kom er later op terug.

martin zei

klikbare link naar twitter. Waarom kan dat niet automatisch?

van kaas zei

Goed stukje Martin! Flintlock is een ondoorzichtige operatie in een gebied waar de grenzen onduidelijk zijn en de belangen groot. Het is daarom een gevaarlijke onderneming, niet zozeer voor de militairen, die zijn uitstekend bewapend, maar voor de mensen die onze militairen tegenkomen.
Het is ook in politieke zin een zeer duister gebeuren:

Welke andere landen deelnemen wil Defensie niet zeggen: “Niet elk land wil zichzelf bekendmaken.”

Je vraagt je af waarom een Tweede Kamer niet wil weten met welke landen wij militaire oefeningen houden.

Flintlock is een anti-terreur oefening in grensoverschrijdende samenwerking. Algerije en RASD (Frente Polisario) willen samenwerken met de Amerikanen. Marokko wil ook samenwerken met de USA. Maar Marokko wil absoluut niet samenwerken met RASD...
De USA en Nederland erkennen RASD niet, en erkennen de MArokaanse bezetting van RASD niet; maar willen wel samenwerken met Algerije en met Marokko om de Sahara veiliger te maken. Dat gaat dus niet gaan zolang Marokko een groot deel van RASD bezet mag houden en de RASD een bevrijd gedeelte beheerst.
Misschien dat de onduidelijkheid over de landendeelname daar mee te maken heeft.

martin zei

Van Kaas het is een oefening, operatie en traningsactiviteit. Die mariniers en commando's zitten daar twee maanden. Ik heb vroeger als militair niet vaak een oefening binnen een langere uitzending van meer dan twee weken meegemaakt.