woensdag 23 februari 2011

Voorwoord bij Rapport: wapenexportvergunningen

naar Arabische landen en Iran 2004-2009
Van de doorvoer van kogels en granaten tot de verkoop van peperdure marineschepen

 Op verzoek van RTL-Nieuws

In de Arabische wereld komen mensen de straat op voor meer invloed, afscheid te nemen van oude leiders, uit woede en frustratie rond het gebrek aan werk, het miskennen van religieuze stromingen en tegen de repressieve regimes. Dit rapport komt dicht bij wat ik dacht te moeten maken als reactie hierop.

Het bevat een overzicht van wapenleveranties aan landen in de regio. Om preciezer te zijn van wapenexportvergunningen die de overheid verstrekte. Dus voor die leveranties die zij goed achtte. Het bevat ook overzichten van doorvoerleveringen.
Dat zijn leveringen die via Nederlandse lucht- of zeehavens zijn vervoerd naar
hun eindbestemming. Alles bij elkaar is het een vreselijke hoeveelheid.

Het is nog niet eens alles. Er zijn nog zogenaamde dual-use vergunningen. Dat zijn vergunningen voor technologie en stoffen met zowel een civiele als militaire toepassing. Het kan gaan om speciale camera’s om paleizen te bewaken, om
beeldversterkeres om ook ’s nachts vijanden waar te kunnen nemen of om
chemicaliën die gebruikt kunnen worden voor gifgassen. (Al zal dat laatste sporadisch voorkomen.) Libië kocht bijvoorbeeld een rondzoekradar.

Er is nog een deel dat ontbreekt. Hier gaat het om de componenten die in Nederland worden gemaakt voor de F-16, de Apache gevechtshelikopter en de C-17 Globemaster. Dat zijn wapens waar in veel gevallen Nederlandse componenten zijn ingebouwd. Die
componenten zitten verstopt in de lange lijst met militaire goederen die naar de VS
lijken te worden geëxporteerd. Wij zien het niet en de Nederlandse overheid laat het aan Washington over wat er mee gebeurd.

Dit is geen volledig rapport. Het zijn vooral tabellen met hier en daar een verdwaald woord. Toch is enige duiding noodzakelijk. De tabellen zijn ereenvoudigd. Ze zijn gebaseerd op maandrapporten die al jaren worden gemaakt door het ministerie van Economische Zaken. Deze maandrapporten hebben 15 kolommen. Ik heb er voor het overzicht een aantal verwijderd.

Waar ik niet heb vereenvoudigd is in het opnemen van de hoeveelheid vergunningen. De Campagne tegen Wapenhandel neemt alleen definitieve, niet-verlengde, niet-vervangen of geen reparaties in zijn jaarrapporten op. Dat is helder, maar daardoor mis je ook informatie. Het is van belang om op de hoogte te zijn van de laatst verstrekte vergunning en ook reparaties kan je zien als een extra leverantie. Dit betekent dat de bedragen die genoemd worden niet opgeteld mogen worden. Er zijn wel totaal bedragen per jaar, per land te vinden op de vorige pagina.

Toelichting bij de tabellen (op de site van RTL)

Exportvergunningen
Datum: vergunning verstrekt
Omschrijving: spreekt voor zich. Doorgaans ook status van een vergunning (verlenging of retour na reparatie vermeld, vervanging) vermeld.
Bestemming (Eind): de uiteindelijke klant van de militaire goederen.
Oorsprong: Waar is het wapen gemaakt. De exporten vinden allen plaats uit Nederland.

Doorvoer
Datum: doorvoer datum
Omschrijving: spreekt voor zich. Doorgaans ook aantal.
Bestemming (Eind): de uiteindelijke klant van de militaire goederen.
Herkomst: Waar komen de goederen vandaan.

Via: Hoe en waar verlaten ze Nederland

Martin Broek
Journalistiek onderzoek
www.martinbroek.nl
Broekstukken.blogspot.com

Dit zijn de exportcijfers zoals gegeven in de rapporten van het ministerie van Economische Zaken. Hierin zitten niet de tijdelijke vergunningen/retour-na-reparaties.

22 opmerkingen:

 1. Ik heb de RTL site hierover doorgebladerd.
  Knap werk van je weer. Van alle kanten bekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aad goed dat ik het VK-blog had om in vorm te blijven. Het komt er nu weer een beetje uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je was al in vorm!

  Ik probeer nog maar eens een reactie te plaatsen. Vorige reactie kostte me 6 keer klikken, + formule overnemen, met als resultaat dat mijn fraaie punaise avatar ook nog eens verwordt tot een rudimentair aanhangsel. Buffelen. Maar voor een goed stuk burgerjournalistiek heb ik dat er wel voor over hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Annelies en Aad en nu nog een truc om de avatar mee te krijgen <-;

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook mijn complimenten. Wallonië heeft trouwens evengoed munitie en wapens aan Libië geleverd, bleek gisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Martin, als ik bij mij op jouw icoontje klik kom ik bij 'zandkastelen' uit...dat krijg je met al die blogs;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Annelies ik heb zo mijn problemen bij Wordpress. Klik maar niet meer op dat icoontje, want dat Wordpress blog zal niet worden gebruikt.

  Johan als je in die landen rapporten (op de RTL site) bij doorvoer kijkt zal je zien dat veel Belgische wapens via Maastricht Europa verlaten. M.n. de leveringen aan Jordanië vind ik opvallend.

  Jan dit bedoelde ik toen ik schreef dat ik flink druk was.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @martin - Het is indrukwekkend, hoor. Straks kan ik nog tegen mijn vrienden en kennissen opscheppen dat ik die bekende Martin de hand geschud heb...;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jan er zijn echt tijden geweest dat ik meer deed en meer in de picture was dan nu. Maar dat viel niet op, want je kende me niet. Nu zit ik na twee dagen hard werken 's avond met onbeheersbare pijn naar een film te kijken en daar waar ik verder zou moeten zit ik op adem te komen. Het was goed om te merken dat ik een lange dag volop kan gaan.

  Zelf schep ik overal op dat ik de man die alles kan uit Soestdijk de hand heb geschud. Kijk maar uit.

  Het is dat ik het een heel belangrijk onderwerp vind dat ik me er zo in vast kan bijten. Bovendien was er een afnemer voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @martin - Ik wil niet opscheppen, maar ik ben maandag door mijn rug gegaan. Zit nu alweer in bed en ga zo een paar uur plat...;o)

  Doe dus maar rustig aan...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij de lamme en de blinde had ik vroeger toch een somberder beeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou, ik heb ook al een brilletje nodig bij het lezen...;o)

  Ik ben er vanmiddag ook eindelijk in geslaagd om de juiste aflevering van Argos te downloaden. Dus nu ga ik ook echt luisteren hoe je het er van af gebracht hebt...;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jan dat is toch gewoon op de onbderste link in Óp radio en TV' klikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @martin - Beluisteren is geen probleem, maar ik wilde het graag downloaden, om later op mijn mp3-speler nog eens te kunnen afspelen.
  Het is een goed verhaal, je hebt een mooie, sonore, radiostem !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Knap stukje werk, Martin.
  Ik ben toevallig ook aan het zoeken geweest, ik was benieuwd wat Italië aan Libië geleverd had aan wapens. Uit het rapport wat ik gevonden heb blijkt dat zowat heel Europa flink verkoopt, en ja, inclusief Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ron informatie over wapenhandel met actieve inbreng uit Italië (wat best bijzonder is voor een hoofdzakelijk Noordwest Europese organisatie): ENAAT.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. O ja en wat is het rapport waar je op doelt?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Martin.
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2011:009:0001:0417:IT:PDF

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ron je link deed het niet. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2011:009:0001:0417:EN:PDF

  Maar ik vind exact hetzelfde rara adres (al is deze in het Engels en zal die van jou in het ITaliaans zijn). Deze week had The Guardian er een uitgebreid artikel over.

  Guardian.

  BeantwoordenVerwijderen