dinsdag 8 november 2011

Mijn losse-Kunduz-flodders en signaleringen her-en-der

Nieuwe basis grenspolitie Kunduz staat vrijwel leeg Een Afghaanse politieagent houdt de wacht bij een plaats in Kunduz waar zaterdag een zelfmoordaanslag werd gepleegd. - © AFP Een gloednieuwe basis voor de Afghaanse grenspolitie blijkt twee maanden na oplevering vrijwel leeg te staan. Amerikaanse inspecteurs troffen gesloten gebouwen en slechts een handvol agenten aan op het complex, bedoeld voor 175 man. De basis is door het Amerikaanse leger is gebouwd en kostte ruim 7 miljoen dollar, omgerekend 5,2 miljoen dollar. De inspecteurs hameren er in hun dinsdag verschenen rapport op dat dergelijke bases deskundig personeel nodig hebben om ze in bedrijf te houden. Nu bleek dat er geen enkele voorziening was getroffen voor onderhoud. Ook waren er geen plannen om personeel op te leiden om generatoren, waterzuiveringsinstallaties en de airconditioning te onderhouden. De inspecteurs trekken een parallel met vier andere complexen van de grenspolitie in het land die al kort na oplevering leeg bleken te staan. Volgens de NAVO staat de basis in Kunduz deels leeg doordat de grenspolitie in het gebied nog voor de oplevering zijn bezetting heeft teruggeschroefd. Bewerkt door: Redactie - 30/01/2013 00u38'

Zie voor verzamelde informatie over Kunduz: http://kunduz-weblog.blogspot.com/







Woensdag 6 juni 2012



Er komen tot half juli 12 afleveringen van Daboek Kunduz. De serie wordt gemaakt door militairen, politieagenten en diplomaten en ingeleid met een heus propaganda filmpje voor het militaire optreden in Uruzgan en Kunduz op de site van de Telegraaf: http://www.telegraaf.nl/dagboekkunduz/

-------------------------
Afghan Policemen Take Bribes, Let Truck of Opium pass

Afghan Police commander beats recruit for not taking bribes and detaining drug dealers. The drug dealers pay the police commander to release the loot, and free the drivers.



-------------------------

Donderdag 1 december 2011

Gunmen spray Afghan family with acid for marriage refusal, Ghanizada - Thu Dec 01, 3:28 pm

ocal residents of the northern Kunduz province fear that Afghan police forces would not be able to arrest the local militia men as they are influential people in the region.

But Afghan police forces deny the presence of local militia group in Kunduz province and said, a search operation has been put in place to detain those involved behind the incident.

-------------------------------



Maandag 28 november 2011

In Afghan North, US-Backed Militias Spur Local Backlash (November 24, 2011)
Bethany Matta | Kunduz, Afghanistan Voice of America


In an effort to counter a growing insurgency in northern Afghanistan, two U.S.-backed programs in Kunduz have recruited local militias to oppose Taliban militants in the area. But while the militias are better at fighting the Taliban on the battlefield, their methods turn local populations against them.
http://bit.ly/uvzJHb

--------------------------------



Zondag 20 november 2011

Nog vijf dagen en dan is het precies tien jaar geleden:

2001 - U.S. Marines land in southern Afghanistan as the Taliban surrender in Kunduz, their last stronghold in the north. This leaves the Northern Alliance in control of the region and only Kandahar, remains in Taliban hands.

Zo was het toen.

--------------------------------



Maandag 14 november 2011

EU verlengt mandaat EUPOL in Afghanistan

BRUSSEL (ANP) - De politiemissie van de EU in Afghanistan, EUPOL, wordt met anderhalf jaar verlengd tot eind 2014. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maandag in Brussel besloten.

De Unie is bovendien ook na 2014 bereid Afghanistan te blijven helpen bij het versterken van zijn politiemacht en het verbeteren van de justitiële instellingen.

In EUPOL zijn in Kabul en Kunduz ongeveer 40 Nederlandse politiemensen en 5 juridisch deskundigen actief, vooral bij de opleiding van kaderfunctionarissen. De training van politieagenten wordt door de NAVO gedaan.

--------------------------------



Vrijdag 11 november 2011

Een GeenStijl pagina doorgeven het is niet mijn gewoonte. Ook had ik bedacht niet teveel stil te staan bij de problemen met het vervoer van Nederlandse militairen in Kunduz. Maar dit is een erg duidelijk mailtje van een boze militair. Geeft veel inzicht. Dus toch maar.

--------------------------------



Donderdag 10 november 2011

"Iedereen richt zich op de vraag of onze agenten wel of niet mogen vechten. Als in Nederland de politie in actie komt, wordt gezegd dat de politie heeft ingegrepen. En in Afghanistan heet dat dan vechten. Het is jammer dat we in die discussie blijven hangen, want tegelijk gebeuren er veel goede dingen."

Dat zegt Ron Smits de voormalig commandant in Kunduz in Trouw. Heeft hij er echt zo weinig van begrepen? Ron, mogelijk en hopelijk ten overvloede, Afghanistan is in oorlog en er wordt in rap tempo een veiligheidsmacht opgebouwd die als contra-guerrilla fungeert. Vandaar dat er bij sommige partijen enige terughoudendheid of voorzichtigheid bestaat en andere partijen helemaal niet mee willen werken aan het opleiden van dit veiligheidsapparaat.

De Pers: Alle signalen wijzen erop dat de politietrainingsmissie in Afghanistan flink wordt uitgebreid. Het begint uiteraard met een kleine stap.

--------------------------------



Woensdag 9 november 2011

Aad Verbaast Verwarrende berichten trouwens. Er wordt nog aan de grenzen (van het mandaat) getrokken om ze op te rekken, zie NRC-Handelsblad.

Martin Broek Citaat: De Tweede Kamer gaat akkoord met de uitbreiding van de politietrainingsmissie in Kunduz die het kabinet heeft voorgesteld. Nederland gaat ook onderofficieren en Afghaanse politietrainers opleiden. (...) Ook de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en GroenLinks geven steun aan de uitbreiding. Ze willen wel vasthouden aan de eerder afgesproken uitgangspunten. Dat betekent onder meer dat de missie een civiel karakter moet hebben. Er mogen geen politieagenten worden opgeleid die gevechtstaken krijgen.

Aad Verbaast ‎komt er dan ook een "keiharde garantie" dat de getrainde trainers enkel civiele trainingen geven aan politie die zich exclusief met civiele taken mag gaan bezighouden? Geloof jij het?

Martin Broek Nee daar is geen sprake van, tenminste niet in de kranten. Even wachten op het verslag van het debat.

Martin Broek: De Volkskrant is vrij gedetailleerd in de berichtgeving: "Ook D66 is tot nu toe optimistisch, maar 'de terugkeer van een aantal marechaussees laat zien dat de missie nog veel effectiever kan'. Mariko Peters van GroenLinks verdedigde de 'politie-trainingsmissie'. Haar partij stelde het civiele karakter ervan als voorwaarde voor de missie. Ook zijn er volgens haar al een hoop successen in Kunduz geboekt. 'We hadden een vliegende start, maar zijn er nog lang niet'. Peters vindt het een goede zaak om extra groepen te trainen, zoals de regering voorstelt. GroenLinks heeft wel twijfels over het trainen van grenspolitie of trainingen buiten Kunduz. De mogelijkheden hiervoor mogen wat de partij betreft wel worden onderzocht."

Martin Broek en dan zit het weer ook al tegen: Slecht-weer-hindert-terugkeer-uit-Kunduz.ece
www.ed.nl

Martin Broek GroenLinks: De uitgangspunten zijn het civiele en duurzame karakter van de missie.
Het duurzame karakter. Wat betekent duurzaam in dit verband?
GroenLinks: De Afghanen blijken behoefte te hebben aan (...) Afghaanse politietrainers.
Wat is het karakter van de trainingen aan trainers?

Dat vroeg ook Frans Timmermans (PvdA) zich af, meldt De Pers: hij "ontdekte gisteren een moderne variant op ‘de kat krabt de krullen van de trap’. Tijdens het Kameroverleg over de politietrainingsmissie in Kunduz vroeg hij ‘wie de trainers trainen die wij trainen’."

--------------------------------

Dindsdag 8 november 2011

Generaal Fuller stelt dat in november 2012 157.000 politieagenten gerekruteerd moeten zijn. De Nederlandse bijdrage in het grotere plaatje op video.

Afghan National Army, Afghan National Police, afghanistan | Training Afghans (part I) - Military Vid: www.militarytimes.com

U.S. Army Maj. Gen. Peter Fuller, deputy commander for NATO Training Mission-Afghanistan, discusses the challenges in building up the Afghan security forces. (Oct. 30, 2011)

Martin Broek de VS werven iedere maand 8.000 rekruten, waarvan er 1.000 - 1.500 worden weggestuurd. Dat klinkt heel anders dan de Nederlandse bijdrage, waarin nauwelijks mensen opgeleid worden en er trainers naar huis worden gestuurd. De VS ziet het opleiden (lezen en schrijven worden als zeer belangrijk gezien) dan ook als onderdeel van het neerzetten van een 350.000 personen (politie en leger samen) sterke veiligheidsmacht. Je kan het ook zien als een enorme contra-guerrilla strijdmacht onder Amerikaanse controle. Nederland zal nog lang gemasseerd worden meer te doen om daar een bijdrage aan te leveren.

Aad Verbaast Ze pompen er dan ook een miljard dollar per maand in. Wie gaat dat betalen als ze (zoals ze zeggen) in 2014 weg gaan? En wat blijft er dan nog over van wat zou zijn opgebouwd?

Martin Broek ‎Aad dat zijn ook vragen die in het filmpje worden gesteld. Denk jij dat ze echt weggaan?

Aad: Ik geloof nooit dat ze daar in 2014 weggaan. Wie weet zijn ze dan ook al in oorlog met de buren (aan weerszijden) Karzai meldde al dat hij dan de kant van Pakistan zal kiezen. Met door Amerka getrainde (en betaalde) soldaten en mede door Nederland getrainde ABP... hoe vreemd kunnen zaken lopen. Martin: GroenLinks en de ChristenUnie vinden de toezeggingen van het kabinet voor de politietrainingsmissie in Kunduz niet voldoende. GroenLinks wil zwart op wit dat de rekruten die Nederland opleidt geen militaire taken krijgen. Maar de vraag is of dat wel kan. --------------------------------------

Nederland doet de politietraining in Kunduz. De VS doet de artillerie en geeft Kabul samen met Bosnië Herzegowina (daar hebben ze er teveel) 122 mm houwitzers.

Geen F-16's, maar wel zwaar geschut voor de Afghaanse landmacht. -------------------------------------

Zaterdag 5 november 2011

Jolande Sap is niet gek. Ze zal allang weten dat dit geen civiele missie is. GroenLinks is door zijn eigen politiek gekonkel in een fuik gezwommen. Nu moet de partij een moment vinden om de draai terug te kunnen maken. Jolande Sap kan dan net als haar voorgangster in een debat zeggen dat sadder en wiser is geworden. Hieronder een artikel van de Kunduz Monitor: "Ondanks agenten, commandanten en burgers in Kunduz die vechtende politie verlangen en verwachten; ondanks de minister die aangeeft dat de missie militair is en Kunduz oorlogsgebied; ondanks het zetelverlies in de peilingen voor GroenLinks als Kunduz het nieuws haalt; en ondanks de overtuiging bij de meeste Nederlanders dat GroenLinks beter alsnog de steun in kan trekken, blijft de partij geloven dat een puur civiele missie mogelijk is."
Kunduz Monitor: Hillens' hypocrisie en GroenLinkse naïviteit over 'civiele missie' Kunduz (09/10/11)
kunduzmonitor.blogspot.com

Toch lijkt mij dat ook dit artikel niet ageert tegen de visie in de brief van de regering. Daarin is deze kritiek voorzien en de hoop gesteld op het splitsen van de grenspolitie, zodat er ook een civiel deel komt. Dit wensedenken - door Nederlanders - is naïef maar ook moeilijk te bestrijden. Zie voor citaat uit regerings brief hieronder.

---------------------------------

Vrijdag 4 november 2011

Kabinet wil meer agenten trainen in Kunduz
Nederland gaat in de Afghaanse provincie Kunduz ook lager politiekader en Afghaanse politietrainers opleiden. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om ook agenten uit andere provincies en van de grenspolitie op te gaan leiden. Dat staat in een vandaag verstuurde brief

Aad Verbaast blogje was al in de maak. Vandaag natuurlijk er op gezet!

Martin Broek Voor de Kamerbrief: "Nu er plannen zijn om de civiele en militaire taken van de ABP te splitsen zal de regering deze optie nader onderzoeken en nagaan of de training van ABP in overeenstemming te brengen is met de civiele doelstellingen van de missie. Zo moet vaststaan dat de toekomstige grenspolitie uitsluitend civiele taken uitvoert. De afspraken met de Kamer blijven leidend; Nederland wil kwalitatief hoogwaardige opleidingen geven en Afghaanse civiele politie moet civiel worden ingezet conform de Afghaanse politiestrategie.""Nu...Lees verder -----------------

2 opmerkingen:

  1. GL en D66 hadden het nooit moeten steunen. Nu moeten ze een ongeloofwaardige draai maken en wat schieten we ermee op? Het was vanaf het begin een hopeloze missie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kennelijk een vergissing van een fractievoorzitster die al afscheid aan het nemen was. Sap werd er mee opgezadeld. Het past wel een beetje bij GroenLinks een naïeve buitenlandse politiek. Erg jammer, ze hadden erg veel goede mensen.

    D'66 is een ander verhaal of eigenlijk weinig verhaal. Europa ja en leve de nuance.

    BeantwoordenVerwijderen