donderdag 11 januari 2018

Kleine schepen, de VS en verder (deel 7 serie over scheepswerf Damen)

(laatst bijgewerkt 25 april 2018)
bron

De Amerikaanse kustwacht heeft een omvang waarvan de meeste marines alleen maar kunnen dromen. Het is dan ook een hoofdprijs voor een werf als Damen. Bovendien schepen voor de kustwacht kunnen dienen als aanleiding ze ook voor de marine te overwegen.

Een succes is de verkoop van het ontwerp van de Stan Patrol 4708. De werf Bollinger bij Louisiana bouwt op grond van dit ontwerp 58 schepen voor de Amerikaanse kustwacht, de zogenaamde Sentinel. Het schip is bewapend met een 25 mm kanon en vier Browning 12.7mm M2 machine geweren.Dit schip wordt door een Amerikaanse marine officier gezien als gewenste versterking van de marine: "The thoughtfully laid-out fast response cutter has all the capacity of today’s PCs with better infrastructure for appropriately sized, mixed-gender crews and greater weapon capacity."(1)

De bouw van de Sentinel's voor de kustwacht was een gevolg op de verkoop van een ontwerp aan dezelfde werf , voor naar verluidt 8,9 miljoen dollar, van kleine schepen voor de kustwacht van de VS gebaseerd op de Stan Patrol 2600. Ze begeleiden onder andere atoomonderzeeërs naar en van hun bases in Gerorgia en Washington. Er zijn er 78 van gebouwd: 72 voor de kustwacht, 2 voor de Amerikaanse marine, 2 voor Jemen en 2 voor Malta.(2)

Exportvergunningen

In de lijst met met exportvergunningen komen ze niet voor. Toch is bijvoorbeeld een levering van een Nederlands scheepsontwerp aan Malta en zeker Jemen uitgerust met twee 12.7 mm M2 machine geweren (3) allerminst onomstreden.

Rapportage

Ook naar de verkoop van de technologie voor de Stan 4708 aan de VS is het tevergeefs zoeken. Hier gaat om nog zwaarder bewapende schepen. Het is allerminst denkbeeldig dat ze aan klanten in de achtertuin van de Verenigde Staten geleverd worden. Een vergunning voor een ontwerp wordt wel weergegeven. De aan Vietnam geleverde tekeningen voor patrouille schepen staan bijvoorbeeld als volgt vermeld: “Tekeningenpakket voor kustwacht OPV“ met bedrag en al.

Latijs-Amerika

Metall Shark heeft de rechten verworven om Damen ontwerpen te verkopen en te bouwen op de werf in Franklin, Louisiana.(4) Het gaat om een breed aanbod van duwboten, slepers tot OPV's. In 2017 sleepte Metall Shark een belangrijk contract binnen voor het leveren van Damen Stan Patrol 2606 schepen voor de kustwachten van de Costa Rica, Dominicaanse Republiek, El Salvador, en Honduras, Guatemala, en niet bij name genoemde landen partners van de VS. Het gaat om dertien patrouille schepen met een waarde van 54 miljoen dollar. De verkoop wordt gefinancierd uit het zogenaamde Foreign Military Sales (FMS) programma.(5)

15 landen

In een brochure om de bewapende Metal Shark 80 and 85 Defiant (gebaseerd op Stan Patrol 2505 and 2606) aan te prijzen maakt de werf inzichtelijk hoe de Amerika's zijn voorzien van Damen patrouille schepen (zou plaatje kunnen zijn); het gaat om 15 landen die er mee varen.(6) Daar komt nu nog een zestiende en zeventiende land bij, El Salvador en Guatemala (de anderen hadden al Damen schepen). Zo maakt Damen van de nood een deugd en gebruik van een Amerikaanse werf en financieringsprogramma om scheepsontwerpen te verkopen op een markt die anders aan Damen voorbij zou gaan.

Het is niet verbazingwekkend dat de roemruchte Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra bij een bezoek aan Dordrecht op 24 april 2018 niet alleen aandacht besteed aan de viering van 400 jaar Synode, maar ook bij Damen langs gaat.(7)

Bedrijfsprofiel van het Nederlandse scheepsbouw conglomeraat Damen


Op dit blog veel meer berichten waarin Damen een rol speelt. Vind ze met de zoekfunctie.

Eindnoten:

1) Luitenant 1 ter Zee Mathew E. Dryden, 'Bolster the Navy’s Patrol Forces'. Proceedings Magazine januari 2018, https://www.usni.org/magazines/proceedings/2018-01/bolster-navy’s-patrol-forces?utm_source=U.S.+Naval+Institute
2) Wiki: Damen_Stan_2600_patrol_vessel (https://en.wikipedia.org/wiki/Damen_Stan_2600_patrol_vessel)

3) Eric Wertheim, 'Combat Fleets of the World 16th edition', (Annapolis: Naval Institute, 2013), p. 443 en p. 957.

4) Jeanerette, 'Metal Shark to Offer Damen Designs', Metal shark website, 1 december 2014 (http://www.metalsharkboats.com/metal-shark-to-offer-damen-designs/)

5) Jeanerette, 'June 23rd, 2017: Metal Shark Wins $54 Million US Navy NCPV Contract', Metal shark website, 23 juni 2017 (http://www.metalsharkboats.com/june-23rd-2017-metal-shark-wins-54-million-us-navy-contract-to-build-near-coastal-patrol-vessels/)

6) '80/85 Defiant; Based on Globaly Proven Damen Stan Patrol Designs', Metall Shark (www.metalsharkboats.com/pdf/Defiant%2080-85.pdf), p. 20
7) 'Amerikaanse ambassadeur op bezoek in Dordrecht ', AD/De Dordtenaar, 25 april 2018.