dinsdag 1 maart 2011

Oman: wapenhandel en hangjongeren

“Er wordt hier nóóit gedemonstreerd. Een deel van de betogers zijn ordinaire relschoppers. De rest bestaat uit jongeren die werk eisen. Ze willen onmiddellijk een baan en dat gaat natuurlijk niet.”

Aan het woord is de Rotterdamse havenbaron Meijer over de situatie in Oman. Hij is wereldwijs geworden in de Europoort en wil er in het AD van 1 maart nog wel een schepje bovenop doen: “De betogingen lopen steeds uit de hand als demonstranten het politiebureau aanvallen. De politie hier is normaal heel vredelievend, in mijn ogen te vredelievend. Maar als de agenten in het nauw komen, schieten ze met rubberen kogels en traangas. Er is een dode gevallen waardoor de betogers nog bozer zijn en winkels plunderen.”

Je gelooft je ogen toch niet als je dit leest. Waar was die man de afgelopen maand? Maar als het goed is dan zegt je verstand dat je niet naïef moet zijn. Handel is handel en dan gaat de blik op oneindig en het verstand op nul. De motor van de Nederlandse economie moet draaien en uitbreiden ook in landen waar de politie uit lievige watjes bestaat. De Rotterdamse haven wil de samenwerking in Oman niet in gevaar laten brengen door hangjongeren. Ze maken gebruik van de helft van de 13 miljard kostende haven. Waar opgetreden moet worden gaan de handen uit de mouwen, zeker als daar ook nog een grijpstuiver mee verdient kan worden.

Amnesty International kijkt ook met kritische blik naar Oman, maar dan anders: “Leden van twee stammen hadden nog altijd niet dezelfde economische en sociale rechten als de rest van de bevolking. De vrijheid van meningsuiting werd verder beperkt en verscheidene journalisten en schrijvers werden lastiggevallen door de autoriteiten. Vrouwen werden gediscrimineerd, in de wet en in de praktijk,” zo vat de mensenrechtenorganisatie de recente situatie samen.

Ook de feiten laten zien dat ik niet naïef moet zijn. Oman is een serieuze klant op de Nederlandse wapenmarkt. Maar Nederland dient ook als doorvoerhaven. Vorige week kwam ik een partijtje Britse rel bestrijding traangasgranaten tegen dat in 2007 via Schiphol naar het sultanaat werd verscheept. Als het om wapenexporten gaat doen 010 en 020 niet echt voor elkaar onder. Via Rotterdam kreeg de sultan dan ook een paar miljoen klein kaliber patronen.

Rond de recente leveringen aan Bahrein van traangas ontstond commotie in het Verenigd Koninkrijk. Via Schiphol gaan verschillende keren Franse traangasgranaten en –werpers naar Bahrein. Wij doen daar minder moeilijk over. Sterker nog ik heb niets gehoord over het feit dat Nederland veel van die rommel doorsluist. De Nederlandse overheid staat op het standpunt: als onze bondgenoten dit hebben goedgekeurd, wie zouden wij dan zijn om nog eens te oordelen over de lading die via de havens passeert. Ook hier betekent wegkijken: kassa.

De sultan kwam via een staatsgreep aan de macht. Maar dat is al meer dan veertig jaar geleden. Oude koeien moet je niet uit de sloot willen halen. De Omani en Nederlanders lijken op elkaar, volgens Meijer. Het zijn beide vriendelijke volken met een handelsgeest. Zou sultan Qaboos Bin Said ook rondrijden in een gouden koets die hij uit dankbaarheid van zijn volk kreeg? Het zou jammer zijn als hij en zijn Koninklijke evenknie uit de lage landen daar niet over zouden kunnen praten. Dus alle relschoppers snel naar huis. Zo niet dan gaat er wel weer een partijtje rel bestrijding wapens door Schiphol of de Rotterdamse haven naar toerisme en handels paradijs Oman.

Geschreven voor: Sargasso

10 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

Mooi stuk ! Je gaat toch vurig verlangen naar een overheid met wat meer scrupules en minder handelsgeest. Ik heb daar best een procent of 10 minder welvaart voor over !

Helena zei

ja goed artikel!
ik geloof dat ik misselijk word van die hypocriete Meijer en de NLse overheid (en ook van een aantal inwoners van ons land)

martin zei

Jan ik dacht ik schrijf wat over Oman en de traangasgranaten. Eerste stuk dat ik lees en het was genoeg. Wat een vreselijke man.

Helena er zijn er al zoveel ziek. Gewoon door blijven gaan. Meijer hypocriet hij is recht door zee.

Antoinette Duijsters zei

Het is steeds hetzelfde verhaal, economie voor alles.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Nog steeds dezelfde handelsgeest als van een paar eeuwen geleden. Bea zal waarschijnlijk wel thuis blijven. Niet goed voor haar eigen imago om er nu naartoe te gaan.

martin zei

antoinette en wat doe je daar dan aan om het verhaal te veranderen?

ZJA inderdaad een VOC-mentaliteit. Bea zal inderdaad wel thuisblijven. Niet om de mensenrechten maar inderdaad vanuit PR-overwegingen.

bert deben zei

'never bite the hand that feeds' is hier wel heel toepasselijk ...

Ron Roelandt zei

Heel knap artikel, Martin. Er zou veel meer en op veel grotere schaal naar buiten moeten komen. Dat het bij het volk duidelijk wordt dat er mensen in Noord-Afrika op het ogenblik in de eerste plaats sterven door de wapens, de kogels die wij ze verkocht hebben.

martin zei

Hoi Bert het is maar vanuit wiens kamp je he bekijkt. Die joneren bijten wel.

Ron als je onder deze link zie je dat ook een Italiaanse flink wat bijdraagt aan een Engelstalige berichtenstroom.

Anoniem zei

VSp
Welja, een waxinelichtjes tegen een gepantserde koninklijke koets gooien was toch ook een aanleiding om vakkundig vitale staatsbelangen veilig te stellen.
De morele vraag is: 'Mag men met schurken zaken doen?'. Ja, dat mag.
Lees eens op mijn blogje. Binnenkort ook op WP.