zaterdag 12 augustus 2017

Aantrekkelijkheid transgender

Waarom blijf ik haken aan een foto bij een artikel die zowel in de Navy Times als Marine Corps Times (weekbladen voor militairen) stond? 

Ik zie een mooie jonge vrouw. Een vrouw die ik leerde kennen als man. Een man die er genoeg van had alle militaire operaties, misdaden aan zich voorbij te laten gaan. Massaal ging de informatie daarover mee naar buiten. Wikileaks publiceerde het en sindsdien weten we meer van Amerikaans (en Nederlands) optreden in de post 911 oorlogen. (Een onderzoek binnen de 77.000 Afghanistan files voor VPRO's Argos haalde de nationale pers.)

Bradley werd Chelsea en kwam als laatste goede daad van president Obama vrij. Als ik het heb over de mooie foto dan bedoel ik dat portret. Annie Leibovitz heeft veel indrukkende portretten gemaakt, maar de foto in badmode vind ik niet heel bijzonder. Nu heb ik ook niet zo heel veel met zwempakfoto's. Nee het gaat me om de profielfoto. Die zag ik al snel nadat ze was gepubliceerd, een kwart jaar geleden en ook destijds trof ze me.

Op het portret valt eerst de roodgestifte smalle mond op. Dan dwaal je af naar de ogen. Beide mooi, beide spannend vrouwelijk. Niet wat ik mijn smaak noem – maar hoe vast ligt zoiets aangeleerds. Zou ik ook kijken als ik niet wist van het openbaren van die militaire informatie? Dat denk ik niet. Door alle weken die ik met die informatie gewerkt heb, voelt Manning als een bekende.

Toch lijkt er meer aan de hand. Mannen met macht hebben sexappeal. Vrouwen op paarden zijn aantrekkelijk. Een transgender die het militaire apparaat met gelijke munt terugbetaalde heeft die gevoelswaarden blijkbaar ook. Niet alleen vanwege het lekken van informatie. Ook de mannelijkheid werd door haar op de korrel genomen. 

Dat laatste is zeer actueel nu president Trump heeft bepaald dat voor mannen die liever vrouw en vrouwen die liever man zijn geen plaats meer is in het Amerikaanse leger. Dat verbod stuit op flink wat verzet. In de militaire bladen las ik dat het Amerikaanse leger meer kosten maakt bij het voorschrijven van erectieversterkende middelen zoals Viagra dan aan dat het uitgeeft aan transgenders. Een groep die onderzoek doet naar Amerikaanse militairen met een niet heteroseksuele identiteit stelt dat het € 812 miljoen kost om transgenders te ontslaan en slechts 6,8 miljoen opbrengt, aldus The Hill. Het eerste proces tegen Trump met betrekking tot het verbannen is al begonnen.

Ze is mooi geworden. De transformatie vond onder druk plaats, in de gevangenis, en is gelukt. Ze ziet er niet alleen mooi, maar ook vriendelijk uit. Een niet zoete vriendelijkheid, maar een met zoveel pit als we ons allen kunnen wensen. Daarom raakt die foto me.