Het komt niet elke dag voor dat mijn blog in Kamervragen genoemd wordt.
Vragen van de leden Van Bommel, Van Dijk en Irrgang (allen SP) aan de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken over inzet Nederlandse militairen in Sahel-landen.
1. Is het juist dat de Flintlock-operatie in het kader van terrorismebestrijding wordt uitgevoerd en deel uitmaakt van de Operatie Enduring Freedom Trans Sahara? Indien neen, hoe zijn dan de feiten? (1)
2. Is het juist dat Nederland vanaf 2005 betrokken is bij de operatie Flintlock? (2) Indien neen, hoe zijn dan de feiten? Kunt u een overzicht geven van de Flintlock-operaties van de afgelopen jaren waaraan Nederland heeft deelgenomen; hoeveel Nederlandse militairen deelnamen en wat de doelen waren van de afzonderlijke operaties? Zijn de doelen gehaald? Welke taken hadden de Nederlands militairen?
3. Is het juist dat de operatie is opgezet in het kader van de Amerikaanse Special Forces Commando voor Afrika (JSOFT-S)? Is het juist dat het om een multinationale militaire activiteit gaat waarbij Nederland deelneemt aan een Multinationaal Coördinatiecentrum? Indien neen, hoe zijn dan de feiten?
4. Is het juist dat vuurgevechten niet zijn uit te sluiten tijdens Flintlock? Hoeveel tic’s (troops in contact) heeft Nederland gehad vanaf 2005 tijdens Flintlock? Deelt u de opvatting dat oefeningen waarbij vuurgevechten niet zijn uit te sluiten ook aan het parlement moeten worden gemeld? Indien neen, kunt u aangeven waarom? (3) Zo ja, op welke wijze gaat u dat vormgeven?
5 Is het tevens juist dat tijdens deze oefening ook militairen van diverse Afrikaanse landen zijn opgeleid? Zo ja, om welke landen ging het precies en wat voor soort functies werden deze militairen opgeleid?
6. Welke landen nemen aan deze operaties deel? Is het juist dat niet ieder deelnemend land aan deze operatie bekend wil maken dat het meedoet? Wat is de reden van deze geheimhouding? (4)
6. Waarom is Nederlandse deelname niet aan de Kamer meegedeeld en is evenmin gewerkt in het kader van een artikel 100-procedure? (5) Is deelname van Nederlandse militairen door de Militaire Kerngroep Speciale Operaties (MKSO) beslist? Zo ja, wanneer? Indien neen, door welke minister is tot deze operatie beslist?
7. Welke politieke prioriteit geeft u aan het opleiden van Afrikaanse militairen, special forces? Wanneer en op welke wijze is deze beleidslijn aan de Kamer voorgelegd?
8. Deelt u de opvatting dat deze operatie de militarisering van politieke problemen in de Sahel-landen in de hand werkt? Deelt u tevens de mening de aanwezigheid van Nederlandse en andere Westerse troepen verdere weerstand op kan wekken? Indien neen, waarom niet?
Bronnen:
1 “Nederlanders in War on Terror… in Afrika”. Martin Broek, februari 2011, zie http://broekstukken.blogspot.com/2011/02/nederlanders-in-war-on-terrorin-afrika.html.
2. Algemeen Dagblad, 23 april 2011, “Geheime missie, Nederlandse militairen trainen Afrikanen in Sahel”.
3. AD, 23 april 2011; “Defensiespecialist Colijn: “Maar je zou kunnen zeggen dat oefeningen waarbij vuurgevechten niet zijn uit te sluiten, ook moeten worden gemeld.”
4. Zie voor oefening in 2011, Flintlock 11 Kicks Off February 21 in Senegal, zie http://www.africom.mil/getArticle.asp?art=5937.
5. Zie voor informatie over Sahel-politiek met name 32500 V nr 8, d.d. 20 oktober 2010. Zie antwoorden op vragen 133 en 135 waarin direct wordt gevraagd naar wijzen van terreurbestrijding in Sahel-landen. In het antwoord wordt alleen Mali genoemd. Zie ook Verslag RBZ van 25 oktober 2010, 21501-02 nr 995, d.d. 26 oktber 2010. Zie tevens Verslag schriftelijk overleg inzake geannoteerde agenda RBZ 31 januari 2011. 21501-2 nr 1020 d.d. 28 januari 2011.
12 opmerkingen:
goed martin. documentatie die ergens toe dient. helaas is het zoals zo vaak een naar onderwerp, maar je draagt bij.
Dat mag je rustig een succes noemen !
lebonton op Faceboek en elders sijpelt een hoop vrolijkheid tussen mijn narigheid door. Op dit blog probeer ik het toch bij militaire zaken te houden.
Stripman jammer dat het niet eerder is opgepakt. Inderdaad toch mooi dat het nu wel effect heeft.
Goed werk!
http://bit.ly/ctkrZx
Was al bekend
http://zaid-pub.iii4s.org/?p=2473
Dus daar zijn de opgeleiden naartoe. Niet teveel bommen in Libie gooien Sarkozy! Snap je nu dat Berlusconi ook ineens wil meedoen? Dan gaan de huurlingen weer naar huis!
@Barbara bedankt, beetje andere hobby dan jij hebt, maar voor beide is gelukkig een plek.
@Anoniem Nee het was nog niet bekend dat Nederland met substantiële aantallen SF deelnam.
Je tweede link moet ik nog eens goed lezen. Bedankt in ieder geval.
Mooi dat de vragen nu hier en bij de SP online staan. En de mariniers hebben hun verslagje ook gepubliceerd.
Gaat de CU nog iets vragen?
@Van Kaas dat verslagje komt uit de Defensiekrant. http://www.korpscommandotroepen.nl/index.php?l=nl&p=11&id=416
http://www.korpscommandotroepen.nl/index.php?l=nl&p=22
Jou was vast deze zin opgevallen:
"Het Verenigd Koninkrijk, Italië, Oostenrijk, Noorwegen en Frankrijk, Marokko, Tunesië, Zuid-Afrika en Niger toonden interesse en willen op termijn
wellicht aan Flintlock deelnemen."
Nee Martin, die zin was me niet opgevallen. Dank je wel. Ik heb moeite de zaken bij te benen. Overigens zijn er berichten dat Marokko al heeft deelgenomen aan Flintlock 2007.
Wat ís Flintlock nou eigelijk? Een militaire oefening in het kader van terreurbestrijding. In dat kader gebeurd veel meer, gezamelijke marine-oefeningen, bv. om de noordkust van Afrika te bewaken. Daarbij wordt al samengewerkt met Marokko en Algerije. Als ik me niet vergis is dat het Frontex gebeuren.
En er is dat Trans-Sahara Counter-Terrorism Partnership waarin Flintlock een plaats heeft gekregen.
Flintlock is 1 ding in een veel groter kader van terreurbestrijding. Het problematische daarvan is dat de definitie van terreur niet voor iedereen hetzelfde is. Marokko wil in het kader van de terreurbestrijding graag het Front Polisario aanpakken, Zij klagen over een niemandsland in de Sahara waarmee ze het bevrijde gebied bedoelen. De Saharanen mogen niet meespelen met het grote anti-terreurspel omdat hun republiek niet wordt erkend door Europa en de VS.
(Overigens is in Spanje een juridische strijd gaande om Marokkaanse oorlogsmisdadigers veroordeeld te krijgen wegens de poging tot genocide op Saharanen. Maar overheidsterreur is geen onderwerp dat in het kader van Flintlock aan de orde wordt gesteld.)
De Saharaanse republiek wordt wel erkend door de Afrikaanse Unie, en Algerije en Mauritanië en Zuid Afrika bv. Dat is zeer problematisch.
Vergeet niet dat er dwars door de Westelijke Sahara een muur loopt die Afrika politiek doormidden splijt. Enerzijds het op Frankrijk gerichte deel, Marokko, Senegal, en anderzijds het onafhankelijker deel met Algerije, Zuid Afrika, Nigeria etc. De militaire steun dmv Flintlock kan het evenwicht veranderen.
Het is een oefening, operatie en een organisatie met faciliteiten. Het is het multinationale deel van de Amerikaanse operatie OEF.
Ben benieuwd naar de antwoorden op de Kamervragen
Marcel je hebt gelijk. De vragen moeten binnen drie weken beantwoord zijn en ik heb de antwoorden nog niet kunnen vinden op: https://zoek.officielebekendmakingen.nl
't Wordt tijd.
Een reactie posten