donderdag 21 december 2017

Pakistan en Australië (deel 5 serie over scheepswerf Damen)

(Bijgewerkt op 30 april 2018.)
 
Pakistan bestelde in 2017 twee patrouille schepen. Ze zullen niet worden gebouwd op de scheepswerf van Karachi (Karachi Shipyard & Engineering Works, KSEW), zoals in een eerder stadium gemeld, maar op de Roemeense werf van Damen, Galati.(1)
De ambassadeur van Nederland in Pakistan
Bron
Jeannette Seppen en de Secretaris van Militaire Productie Lt. Generaal bd. Syed Muhammad Owais waren aanwezig bij het tekenen van het contract.”(2)

Het gaat om een schip van het type OPV 1800, maar dan net iets groter 1900 ton. Je hebt het dan over een schip van zo'n 85 meter. Damen heeft daarvan twee soorten een gewoon schip, en een Sea Axe versie.(3) Het gaat hier om een grotere schepen onder de kleintjes. Maar het zijn volwaardige marineschepen.

Sea Axe

De Sea Axe heeft een boeg als het blad van een bijl, vandaar die naam. Ze is ontworpen in samenwerking met de Universiteit van Delft, de Nederlandse marine, de Amerikaanse kustwacht en Marin in Wageningen. Het leidt tot een sneller – en desondanks stabiel en minder stampend – schip.

Wapens op schip voor VAE

Damen leverde kleinere schepen (Stan Patrol 6711 met een tonnage van 1119ton (4)) met een zelfde boeg aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het Amerikaanse Defense News noemde ze “the most unusual craft (…) at the NAVDEX portion of the IDEX international Defense Exposition.”(5)

De schepen zijn weliswaar kleiner dan die voor Pakistan, maar van de bewapening is meer bekend. Op de website van de scheepsbouwer staan de schepen uitgerust met een kanon op het voordek en een helikopterdek achter. Ze zijn zelfs uitgerust met raketten tegen luchtdoelen en een keur aan Thales Nederland technologie (vuurleiding, radar en commandosysteem).(6)

Wapens op schepen voor Pakistan

Zeker is het nog niet hoe de bewapening van de Pakistaanse schepen eruit gaat zien. In de artikelen over de verwerving door de Pakistaanse marine wordt geschreven over een 76mm kanon en twee maal 20mm geschut. Het kanon is van een kaliber waar ook de Nederlandse fregatten van de Karel Doorman-klasse zijn uitgerust.Het is kortom een zwaar wapen. Een dergelijk scheepskanon kan worden ingezet tegen kustdoelen, zo laat bijvoorbeeld Israël tijdens de conflicten met Gaza keer-op-keer zien. Groot genoeg om een huis op de kust te vernietigen of een schip te kelderen. 

De sterkte van het helikopterdek is 11 ton. Dat is genoeg voor een Sea King (9,7 ton) of een NH-90 helikoper ( 11 ton).(7) De kiel werd in april 2018 gelegd in Galati, Roemenië met belangrijke gasten uit Pakistan en van de Damen werven in Gorinchem en Galati.(8)

Pakistan kocht in maart 2018 al twee Stan 1608 FRP patrouille schepen voor de douane. De schepen werden geassembleerd op de Karachi Shipyard & Engineering Works werf. Vervolg orders van de douane worden verwacht.(9)

Wapenexportvergunning

De Pakistaanse order komt in het nieuws een paar maanden voordat het land de wind weer eens van voren krijgt vanwege een kwalijke rol in Afghaanse oorlog.(10) Zuid-Azië wordt door de jaren heen alleen maar explosiever. In het meest recente overzicht van de wapenexportvergunningen (11) is de levering echter nog niet te vinden. Die moet blijkbaar nog verstrekt worden.

Dat er een maritieme component zit in de wrevel tussen India en Pakistan zal wel meegewogen worden bij de beslissing en Nederland zal er op toe zien dat de kennis zich bij bouw in Pakistan niet verder verspreid. Maar die vergunning komt er wel, want dat Nederland zal de ambassadeur en Damen niet in hun hemd zetten door geen vergunning te verstrekken. En zo bleek het ook. In de op 31 januari verstrekte informatie over november en december zat de levering voor onderdelen van patrouille vaartuigen naar Pakistan ter waarde van € 68,2 miljoen.(12)

Australië

Op dit moment dingt Damen mee naar de vervanging van Australische partouille schepen door twaalf OPV's. Damen's vertegenwoordigeer bij de deal, Mark Todd, noemt de OPV 1800 Sea Axe als te leveren schip.(13) Damen is niet het enige bedrijf dat een gooi naar de order. Ook de Duitse werven Lürssen en Fassmer doen mee. Dit jaar valt de beslissing wie de schepen gaat bouwen en met welke Australische werf wordt samengewerkt.(14) De bouw begint in 2018 en het twaalfde schip wordt geleverd in 2030.(15) Het is bekend geworden dat Lürssen de schepen zal bouwen samen met de Australische overheids scheepswerf ASC.(16)

In april 2018 ging Damen samenwerken met het Australische bedrijf VEEM dat stabilisatie voor schepen van Damen zou kunnen leveren. VEEM levert al vinnen voro de Australische marine en de fregatten voor de kustwateren (littoral combatship, LCS) van de Amerikaanse marine, die ook worden geëxporteerd naar Saudie-Arabië.(17)

Bedrijfsprofiel van het Nederlandse scheepsbouw conglomeraat Damen


Op dit blog veel meer berichten waarin Damen een rol speelt. Vind ze met de zoekfunctie.

Eindnoten:
1) 'Damen lays keel for first of two Pakistan Navy OPVs', Naval Today, 24 april 2018 (https://navaltoday.com/2018/04/24/damen-lays-keel-for-first-of-two-pakistan-navy-opvs/).
2) 'Pakistan orders offshore parol vessels from Netherlands' (sic!) Damen', Quwa; Defence News & Analysis Group, 12 juni 2017.
4) Vessel Tracking, bezocht 11 september 2017.
5) Christopher P. Cavas, 'New UAE patrol ship presents a striking profile', Defense News, 22 februari 2017.
6) Richard Scott, 'Arialah takes a public bow [IDEX17D3]', Jane's 360, 21 februari 2017.
7) 'Steel cutting ceremony held for pakistan's first Damen 1800 OPV', Quwa Defence News & Analysis Group , 23 april 2018 (https://quwa.org/2018/04/22/steel-cutting-ceremony-held-for-pakistans-first-damen-1800-opv/).
8) 'Keel-laying ceremony of OPV-I for Pak Navy held in Romania', The Nation, 24 april 2018 (https://nation.com.pk/24-Apr-2018/keel-laying-ceremony-of-opv-i-for-pak-navy-held-in-romania).
9) 'Steel cutting ceremony held for pakistan's first Damen 1800 OPV', Quwa Defence News & Analysis Group , 23 april 2018 (https://quwa.org/2018/04/22/steel-cutting-ceremony-held-for-pakistans-first-damen-1800-opv/).
10) Asad Hashim, 'Pakistan in the crosshairs of Trump's Afghan strategy', Al Jazeera, 24 Augustus 2017. Overigens is Islamabad het niet eens met de rol die haar wordt toegedicht, onlangs zei een belangrijke Pakistaanse generaal b.d. nog dat Pakistan vooral op de rol staat, omdat de VS de oorlog naar Zuid-Azië brengen, o.a. vanwege de strijd tegen China, Ali Hussain, 'US exporting war to South Asia', Business Reporter, 19 december 2017
11) Maandelijkse rapportage uitvoer militaire goedere, Kommagescheiden bestand (csv), Rapport, 17 november 2017.
12) Maandelijkse rapportage uitvoer militaire goedere, Kommagescheiden bestand (csv), Rapport, 1 maart 2018 (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2016/10/01/overzicht-uitvoer-militaire-goederen).
13) Amelia McMahon, 'Damen backs OPV axe-bow design', Defence Connect, 4 juli 2017.
14) 'Local industry the focus for Offshore Patrol Vessel project', Ministerie van Defensie Australië, 30 november 2016; en 'Offshore Patrol Vessels'.
15) 'Naval Shipbuilding Plan', Commonwealth of Australia 2017, (http://www.defence.gov.au/navalshipbuildingplan/docs/navalshipbuildingplan.pdf). 
16) Frances Bell and Isabel Dayman, 'Navy Offshore Patrol Vessels to be built in WA and SA by German company Luerssen', ABC News, 24 november 2017 (http://www.abc.net.au/news/2017-11-24/offshore-patrol-vessel-contract-awarded-to-german-firm-luerssen/9188426).

17) Australian marine technology company to supply to Netherlands', [Australian] Manufacturers' Monthly, 30 april 2018 ( http://www.manmonthly.com.au/news/australian-company-supply-gyrostabilisers-netherlands/)