donderdag 8 maart 2018

Seksuele slavernij niet wegpoetsen

bron
bron



Eind 2017 stelde de Koreaanse president Moon Jae-in dat uit een onderzoek is gebleken dat de overeenkomst met Japan over de vrouwen die door de Japanners tot seks werden gedwongen “ernstig tekort schiet.” 

In 2015 kwamen Japan en Korea overeen dat Japan excuses zou aanbieden en een fonds op zou zetten voor de vrouwen. Daarmee zou het onderwerp voor altijd opgelost en onomkeerbaar gesloten zijn.

Moon zei dat er door zijn voorganger slecht naar de slachtoffers is geluisterd. Verzoening ontstaat niet los van de slachtoffers, aldus de president. Het onderzoek kwam er overigens na protest van slachtoffers en mensenrechtenorganisaties in Korea tegen de overeenkomst.

Om de vrouwen te omschrijven die vaak voor het leven geestelijk en/of lichamelijk getekend zijn door de inzet voor het Japanse leger wordt vaak de term 'troostmeisjes' gebruikt. Het klinkt bijna vriendelijk. Dat is waarom ik hem vermijd. Volgens wikipedia is het een letterlijke vertaling van het Japanese woord ianfu (慰安婦), wat een eufemisme voor prostituee is.  

  Tentoonstelling Amsterdam CS 2011: winnaars Zilveren
Camera. De in het oogspringende portretfoto van
Wainem (1925) is gemaakt door Jan Banning
Het misbruik van vrouwen door Japanse militairen was wijdverbreid door Zuidoost en Oost-Azië. Ook in Nederlands Indië of de Filippijnen bijvoorbeeld was er sprake van seksslavinnen, maar ik beperk me hier tot Korea waar de meerderheid vandaan kwam.

Japan en Zuid-Korea kwamen in 2015 eindelijk overeen dat Japan een miljard yen (ruim 7,5 miljoen euro) zou uitkeren aan de slachtoffers. Ook bood Tokio formeel excuses aan voor het gedane onrecht. Daarmee zou het geschil rondom de troostmeisjes volgens de toenmalig Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye en de Japanse premier Shinzo Abe definitief opgelost zijn.

Onbekend was dat Japan heeft geëist dat een standbeeld voor de Japanse ambassade in Seoul verwijderd zou worden (zie foto boven voor een fragment) en tevens dat de term seksuele slavernij moet worden vermeden. Het opruimen van het verleden wordt dus nogal drastisch en met weinig empathie voor de slachtoffers op de schop genomen en voor een schijntje afgekocht. Moon had wel een oor.

Koreaanse vrouwen willen een wettelijke schadevergoeding van Japan en geen afkoopfonds. Het Japanse fonds zal niet gebruikt worden zo is dit jaar besloten. In plaats daarvan heeft Korea zelf geld beschikbaar gesteld. Het standbeeld is ondanks Koreaanse protesten verplaats naar het Japanse consulaat in de zuidelijke havenstad Poesan.

Volgens historicus Bruce Cumings moest Korea een vastgesteld aantal vrouwen leveren en hielpen de Koreaanse mannen daarbij. Hij schat dat er tussen de 100,000 en 200,000 Koreaanse vrouwen als seksslaaf werkten. Het betrof vooral vrouwen uit de arme kringen, omdat dochters van de adel en bestuur werden uitgesloten van inzet in het 'Troostmeisjes Korps'. Tenminste als de families niet voor onafhankelijkheid van Japan waren. Onlangs werd een video gevonden die bewijst dat aan het einde van de oorlog Koreaanse vrouwen in koele bloede in China door Japanners zijn vermoord.

De Japanse premier Abe is een exponent van het Japanse nationalisme en weigert een millimeter van de in 2015 gemaakte afspraken af te wijken. Japan heeft zich wel voldoende verontschuldigd en het verdrag onomkeerbaar, zo is zijn standpunt. Japanse ultra-nationalisten doen daar nog een schepje bovenop. Ze stellen dat de vrouwen niet gedwongen werden, maar goed betaalde prostituees waren.

In januari 2018 besloot de Koreaanse regering Japan wel aan te spreken op de onoprechtheid van de afspraken, maar ze niet aan te willen passen vanwege de effecten op de relaties tussen beide landen. President Moon zei op 1 maart niet van om op te merken dat: “Japan moet in staat zijn de waarheid van de geschiedenis te zien en recht te doen aan de universele menselijke gevoelens. Ik hoop dat Japan in staat zal zijn on zich oprecht te verzoenen met zijn buren aan wie het leed heeft gedaan en dat het samen wil gaan op het pad van leven in vrede en voorspoed.”

Het misbruik van vrouwen als seksslavinnen door Japan is een van de vele onderwerpen waar vrouwenrechten en militarisme haaks op elkaar staan. Maar wel een van enorme omvang. Overigens heeft Moon in dezelfde toespraak van 1 maart ook de kwestie van de Japanse bezetting van de Dokdo eilanden (Takeshima in het Japans) aangekaart. Hopelijk wordt het geweld Koreaanse vrouwen aangedaan niet als pion uitgespeeld in deze strijd.