“Lockheed Martin [de bouwer van de JSF] houdt de Nederlandse verkiezingen in het oog. Na de formatie van een nieuwe coalitie regering wordt een beslissing genomen over het tweede testvliegtuig (IOT&E),” zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen Jane´s Defence Weekly.*
Ook het militaire weekblad Defense News** besteed aandacht aan de Nederlandse positie: “Het Nederlandse parlement stemde op 20 mei om uit het F-35 Joint Strike Fighter test program te stappen en de eerste aanschaffen te beëindigen, zo bevestigde de Nederlandse ambassade in Washington.”
“Maar de beslissing zal worden herzien door een nieuwe regering (…), zegt de woordvoerder van de ambassade Floris Van Hovell.”
Ook het luchtvaart technologie blad bij uitstek Aviation Week & Space Technology heeft een bijdrage over het parlementaire debat. Die eindigt met: “Als de Nederlandse zich terugtrekken dat kan dit dan de aanmoediging zijn voor andere weifelende deelnemers om de stop er ook uit te trekken?”*** Het is aan de kiezer stelt het blad. Het gaat wel om het grootste militaire programma ooit.
De schrik zit er in nadat vorige week drie moties zijn aangenomen die de voortgang van het project (tijdelijk) stoppen. (Zie jsfnieuws/ voor meer informatie). Maar men hield geen rekening met de lenigheid van denken die minister van Defensie van Middelkoop aan de dag wist te leggen. Wie hem bij dat denken hielp? Geen idee.
Maar creatief is het. Hij stelt dat een demissionair kabinet niet de vrijheid heeft om een onomkeerbare beslissing te nemen die voor een volgend kabinet bindend is. Zo huppelen we gewoon door de aankoop in en zijn de moties onschadelijk gemaakt. Daarvoor wordt wel een loopje genomen met de taakverdeling in onze PARLEMENTAIRE democratie.
Bronnen:
* Jane's Defence Weekly 26 mei 2010.
** Dutch Vote To Quit F-35 Tests,' Defense News, 24 mei 2010
*** AW&ST
Volkskrantblog 28 mei 2010