zondag 9 januari 2011

SDI: weet je nog?

In 1988 is de zogenaamde Strategic Defense Initiative Organisation (SDIO) opgericht. SDI het is een afkorting uit lang vervlogen tijden. Star Wars werd het door de vredesbeweging genoemd en het was een plan van Ronald Reagan en de zijnen om een geldverslindend project op te zetten om in de ruimte oorlog te kunnen voeren.

SDIO bestaat nog steeds. Sterker nog het komt van drie tot zes september bij elkaar om te confereren over Ballistic Missile Defence. Want zo heet Star Wars twintig jaar later. De bijeenkomst zal plaats vinden in Maastricht. Boeing steunt de organisatoren, met wat is onduidelijk, maar de luchtvaartreus zal wel voor de kosten opdraaien, want we zijn er op de wereld voor mekaar, zo helpen wij elkaar. Zo gaat dat tussen militairen, industrie en politiek. In het verleden noemde we dat Militair Industrieel Complex, maar dat klinkt zo jaren zeventig. Het programma is dan wel samengesteld door de grootste wapenfabrikanten in de wereld, terzijde gestaan door ambtenaren van de ministeries van Defensie van Australië, Duitsland, Frankrijk, Israël, Italië, Japan, Nederland en het Verenigd Koninkrijk en een Nederlandse luchtmacht officier, maar MIK, met een K is uit de tijd en met een C ook. Het is gewoon een vakbeurs voor raketschilddeskundigen met verschillende achtergrondsdiciplines. De Nederlandse Inschakeling Industriële Defensieopdrachten (de engeltalige naam bekt net iets gemakkelijker: Netherlands Defence Materiel Organisation) is gastheer van het evenement.

Als defense met een S wordt geschreven is het Amerikaans en dat is deze multinational Ballistic Missile Conference in het Maastrichtse MECC zeker ook. Dat blijkt alleen al uit de opzet van de veiligheidsmaatregelen. Wel een op het internet vindbare uitnodigingsbrochure, maar verder moet alles zoveel mogelijk stiekem. Uit de uitnodiging: “Non-US delegates must demonstrate national authority/support to gain access to the conference through the U.S. foreign visit request process described in this brochure. Persons will not be allowed to participate in the restricted elements of the conference if they do NOT have clear national endorsement of their individual authority to receive U.S. SECRET information or its national equivalent, including NATO SECRET.” *

Wat mogen deze uit een James Bond film weggelopen bezoekers dan in Maastricht doen? Ze mogen oorlogje spelen op een simulator. Je eigen effectieve verdediging opzetten door het gebruik maken van wapens op zee en land. “Assisted by experienced wargame engineers, you’ll fight the simulated ballistic missile battle as either a firing unit commander or as a higher headquarters commander controlling the units assigned to you.” Een ‘jongensdroom’ gaat in vervulling. Koude Oorlogje spelen aan de voet van de Sint Pieter, wow! Daarnaast heel veel, echt heel veel en zware werkgroepen, over bijvoorbeeld ‘Rocket Motors Burning Gelled Popellants for BMD Interceptor Kill Vehicles’.

In de trein waar ik dit conferentieprogramma las nam ik ook het Nederlandse blad Armex; ‘op de bres voor de KL [Koninklijke Landmacht]’ door. Ook hier raketschildberichten. Nederland heeft nog geen kill vehicle, maar wel de modernste Patriot raketten en zeer goede volgradar van een Hengeloos bedrijf en die zouden samen als onderdeel van het raketschild ingezet kunnen worden, aldus dit Defensieblad.

Iedereen dacht dat de tweederangs cowboyfilmheld helemaal gek was, maar Reagan koos uiteindelijk voor een vlucht naar Reykjavik en sprak met Gorbatsjov over kernontwapening. De dooi in de Koude Oorlog begon eventjes. Hoe we de helden van de nieuwe Koude Oorlog zover krijgen ik weet het nog niet. Dat het belangrijk is om deze congsi tussen het MIC uit de VS en Europa aan te pakken lijkt me evident. Wie de oplossing heeft: wint een Senseo koffiezetapparaat.

2007-09-02

noot:
* Year 2007, Multinational BMD Conference and Exhibition, AIAA. Kapitalen NIET van auteur maar overgenomen uit brochure.

Past mooi bij mijn ander raketschild stukken. Zie de tags.