zaterdag 15 januari 2011

Tunesië al jaren lang klant voor Nederlandse wapens


Gisteren verliet president Ben Ali van Tunesië zijn land. De bevolking was hem na jaren onderdrukking en armoede beu. De bevolking bleek sterker dan de machthebber. Concessies aan de demonstranten en straten vol politie en leger konden de woede niet bedaren. Wel vielen slachtoffers. Tussen de vijftig en tachtig mensen kwamen volgens conservatieve schattingen om het leven. Nederland leverde regelmatig wapens aan het regime.

Sluipschutters zijn de afgelopen weken ingezet om de demonstranten te stoppen. The violence has continued for a month and claimed at least 23 lives this week - many killed by police snipers," stelt de Schotse Daily Record van 14 januari in dit verband. En The Guardian van vrijdag 14 januari voert Navi Pillay op, de VN vertegenwoordiger voor de mensenrechten die zegt: "protesters had died as ‘a result of excessive measures used, such as snipers(…)’.”

De laatste bekende Nederlandse wapenleverantie aan Tunesië betrof een zogenaamde passieve richtkijker. Niet zo’n kleintje voor op je jachtgeweer, maar een met een exportwaarde van 10.000 euro. Een kijker die een sluipschutter gebruikt om zijn doel dodelijk te raken.

Niet alleen gingen mensen op vakantie naar het autoritair bestuurde land, Nederland leverde er ook wapentechnologie aan. Het ging nooit om grote leveranties. Maar de kleine leveranties waren er met enige regelmaat. Vaak strijdig met de richtlijnen wapenexportbeleid. Een levering van Duitse oorlogsschepen vol Nederlandse technologie ging helemaal ongecontroleerd naar Tunis, zo beschrijft de Campagne tegen Wapenhandel in een rapport. Deze organisatie stelde de leveranties in 2007 ook aan de orde in een brief aan Tweede Kamerleden.

Datum goederen eindbestem-
ming
herkomst waarde
(€)
13-05-2004 Passieve
observatielijker met objectieven
Tunesië Nederland 6.000
28-10-2005 Communicatiesystemen
en toebehoren
Tunesië Nederland 1.037.336
28-10-2005 Draagbare
rondzoekradar (tijdelijk of
retour-na-reparatie)
Tunesië Nederland 226.891
27-06-2007 Delen
van radarvuurleidingsystemen
Tunesië Nederland 16.570
08-05-2009 Onderdelen
van radarvuurleidingsystemen
Tunesië Onbekend 738.804
27-10-2009 Optische
passieve richtkijker (tijdelijk of
retour-na-reparatie)
Tunesië Nederland 10.000
Bron:
maandrapportages Afgifte uitvoervergunningen, doorvoervergunningen en vergunningen financieel verkeer voor militaire goederen, Ministerie EZ. Zie: stopwapenhandel.org/(...)/overheid.html

Blog leidde tot een blog van Harry van Bommel. Vervolgens weer tot inbreng in vragenuurtje (18 januari) door Japsper van Dijk (beide SP).

3 opmerkingen:

  1. Van zulke berichten sta ik elke keer weer even raar te kijken. Ik ben nog steeds te goedgelovig.
    Goeie info, Martin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En wij maar piepen over dat blog en de centen...

    BeantwoordenVerwijderen